mandag den 21. november 2016

App til indskolingen

Tallenes positionssystem skal øves, øves og øves. Jeg synes, det er så vigtigt, for deres matematiske forståelse.

En rigtig god app til at øve dette er Talgrisen, Talgrisen viser hvordan et tal bliver opdelt i 1éner, 10ére og 100ére og hvad der sker når man veksler 10 tiere til 100. Talgrisen kan downloades  herfra og i kan læse meget mere om indskolings app hos  Madame Bach

Jeg har også skrevet et indlæg tidligere, hvor man kan bruge kasser til at støtte op om forståelsen af tallenes positionssystem.

onsdag den 16. november 2016

Geometri, kreativitet og fordybelse

Vi har emneuge i indskolingen og emnet er geometri. I 11 forskellige værksteder bliver der arbejdet med figurer, mønstre, perspektiver og andre spændende emner.

Det er dejligt at se, at der er tid til at være kreativ og tid til fordybelse.
løve der spiser kød



I mit værksted har vi arbejdet med jovobrikker og centicubes. De har i samarbejde skulle skabe en zoo eller en rumstation.

Når de har bygget færdig,t har de præsenteret deres produkt ved video eller billeder. Det kunne også være stop motion vi brugte, men det kunne vi desværre ikke nå. Jeg synes det er vigtigt med præsentationen, da det er her at eleverne får mulighed for at kommunikere deres tanker og ideer.


Billetdame



fredag den 4. november 2016

Dagens tal


Vi øver og øver talkendskab. I øjeblikket er det dagens tal, som vi har fokus på. En elev trækker et tal og fortæller så meget om tallet som eleven kan. De andre i klassen hjælper til. Når vi har talt om tallet skal det sættet rigtigt på plads i skemaet. Vi taler om enere og tiere i tallet, hvad det hedder og alt muligt andet som eleverne kan finde på.




tirsdag den 20. september 2016

10 ér venner



Vi har i 1. klasse lige øvet 10´er venner, 10´er venner er en hjælp til eleverne, så de kan få indlært nogle lette strategier og multiplikation derved bliver nemmere
.

10´er venner er de to tal der tilsammen giver 10, altså 5 + 5, 3 +7 osv.

Vi lavede en leg i klassen, hvor hver elev skulle skrive et tal mellem 0 og 10 på papiret, de skulle derefter gå ud og finde deres makker. Når de havde fundet deres makker, kunne de bytte deres papir/stik og få et nyt tal og finde en ny 10´er makker. 




torsdag den 1. september 2016

Skak i skolen

Har lige været på et spændende matematik og skak kursus. Udover det har fanget min interesse for skak, kan jeg se rigtig mange fordele ved at arbejde med det i skolen.

Skak styrker. .

  • Koncentrationsevne
  • Indlæringsevne
  • Tænke logisk
  • Problemløsning
  • Fokusere
  • Vedholdenhed





Jeg glæder mig til at spille og løse skak opgaver med eleverne.




søndag den 21. august 2016

Lær tallene at kende

Et nyt skoleår er startet, og jeg er så heldig at komme tilbage til indskolingen, og håber derfor også på at få skrevet mere her på bloggen.
1. klasse er i gang på anden uge, og vi øver talkendskab i hver matematiktime, fordi det er så vigtig! 

Det er vigtigt fra starten at få på plads, hvad der er størst og mindst og hvordan fx 17 ser ud. Til gengæld gør jeg ikke så meget ud af, at eleverne ikke kan huske det hedder 21, så længe de ved at det er større end 12. 

En af måderne vi øver talkendskab på er ved at lege.

To hold, hvor hver elev har et tal, kæmper mod hinanden. Den med det største tal, vinder det lave tal, og lægger det sammen med holdets andre vundne tal (ligesom i kortspillet krig). Når man har tabt sit tal, henter man et nyt og er med i legen igen. 

Det kan variere med hvor store tallene er.


Vi slutter legen af med, at hver elev på de to hold (en halv klasse på hver hold) får et tilfældigt tal mellem 1 og 40, og holdene skal kæmpe mod hinanden om hver der først bliver færdig. Eleverne på hvert hold skal stille sig på række, så eleverne er fordelt i rækkefølge med enten mindste tal forrest, eller største tal forrest.


tirsdag den 19. januar 2016

Matematik er en fest

Min datter har på sin super gode skole lige holdt 100 dages fest. En fest, eleverne har set frem til lige siden de startede. For de har hver dag trukket et stort sugerør og lagt det i bunker af 10, lige indtil de havde 10 bunker.

I fredags til den store fest, måtte der danses på bordene, de fik fine diplomer og nøgleringe og de fik 100 ting at spise. 10 forskellige ting og 10 af hver. Skoledagen og matematikken var en lang fest.



Når jeg skal starte op med en 1. klasse igen, skal vi helt sikkert have mere fokus på festerne. 

Vi skal i 1. klasse holde 20, 30 og 50 dags fest, med hvert deres team og med fokus på de tilhørende tabeller. (2, 3 og 5)

I 2. klasse kan vi have 60, 90 dags fester

i 3. klasse 40, 70 og vi kan vist lige nå en 80 dags fest. 

Det vigtigste bliver nok ikke festen i sig selv, men den daglige snak om, 
  • hvorfor bunker vi sugerørene i 6, når vi er på vej mod 60 dags festen?
  • hvor langt er vi nået, hvor langt er der igen?
  • hvad hedder tallet vi er nået til og hvormange 10ér og 1ér er der i tallet?
Det behøver ikke være en fest med dans på bordene eller forskellige ting at spise hver gang, det kan også være 20 min. leg til 20 dags festen. Eller 80 gangestykker til 80 dags festen ;-)

Drop tabeltræning og hold fest.